Owoce dla szkół
Inicjatywa ruszyła w 2009 r., aby odwrócić trend malejącej konsumpcji owoców i warzyw, szczególnie wśród dzieci. Wprowadzanie do codziennych posiłków warzyw i owoców to sposób na ustanawianie zdrowszych nawyków wśród młodzieży szkolnej i zwiększenie szansy na przeniesienie wypracowanych w ten sposób przyzwyczajeń do dorosłego życia.

Jednak na program “Owoce w szkole” składają się również liczne działania towarzyszące. W ramach projektu państwa członkowskie mają edukować młodzież i zwiększać ich samoświadomość w zakresie zdrowych nawyków żywieniowych.

Przekazywanie wiedzy w tym zakresie jest w ostatnich latach szczególnie ważne, gdyż – jak alarmuje Światowa Organizacja Zdrowia – otyłość stała się w Europie poważnym problemem cywilizacyjnym. Obecnie ponad 200 mln dorosłych i 14 mln dzieci w państwach członkowskich ma nadwagę, z roku na rok takie problemy ma więcej najmłodszych. Nadwaga może powodować poważne problemy zdrowotne, jak choroby serca, cukrzyca typu 2 czy niektóre nowotwory.

W ramach organizowanych wydarzeń, takich jak konkursy, festyny, degustacje, czy prowadzenie ogródków szkolnych, dzieci mogą wyrobić sobie nawyk jedzenia owoców i warzyw, a także dowiedzieć się jak ważne są dla rozwoju: stanowią doskonałe źródło składników odżywczych, witamin, minerałów i błonnika, zawierają mało tłuszczu i kalorii.