112 na wakacjach
Komisja Europejska i Europejska Federacja Związków Biur Podróży (ECTAA) zachęcają organizatorów turystyki i biura podróży do promowania ogólnoeuropejskiego numeru alarmowego 112 na stronach internetowych, biletach elektronicznych i w głównych ośrodkach turystycznych.

Wiceprzewodnicząca Komisji Neelie Kroes, odpowiedzialna za agendę cyfrową, powiedziała: Po przedsiębiorstwach transportowych, które wspierają już popularyzację numeru 112, przyszła teraz kolej na organizatorów turystyki i biura podróży. Obywatele powinni wiedzieć, że jeśli znajdują się na terytorium Unii Europejskiej, wystarczy jedno połączenie, by uzyskać pomoc.

Znajomość numeru 112 pomaga ludziom, którzy znaleźli się w sytuacji awaryjnej. Przykładowo, grupa belgijskich skautów zgubiła się w lasach niedaleko wioski Ghioroc w Rumunii. Jeden z nich znał numer 112. Dyżurny, który przyjął zgłoszenie, ustalił gdzie znajduje się grupa i powiadomił służby ratunkowe, które odnalazły skautów. Choć jeden z nich doznał wstrząsu hipotermicznego, dzięki szybkiej interwencji udało się go uratować.

112 to europejski numer alarmowy, pod który można dzwonić bezpłatnie z telefonu stacjonarnego lub komórkowego na terenie całej Unii Europejskiej. Pod tym numerem można uzyskać połączenie z właściwymi służbami ratunkowymi (miejscową policją, strażą pożarną lub miejscowym pogotowiem ratunkowym), z którymi można się porozumieć w szeregu europejskich języków.

Usługa jest dostępna 24 godziny na dobę, siedem dni w tygodniu. Numer 112 funkcjonuje obecnie we wszystkich państwach członkowskich UE równolegle z krajowymi numerami alarmowymi (np. 999 lub 110). Dania, Finlandia, Malta, Holandia, Portugalia, Rumunia oraz Szwecja postanowiły przyjąć numer 112 jako swój jedyny lub podstawowy krajowy numer alarmowy.

Numer 112 jest również używany poza UE m.in. w Szwajcarii, Chorwacji, Czarnogórze i Turcji.

Według ostatniego badania Eurobarometru szacuje się, że liczba osób znających numer alarmowy 112 zwiększyła się o 5 milionów w porównaniu z rokiem ubiegłym.

źródło i więcej informacji: Link